Jabatan Hal Ehwal Veteran ATM (JHEV) membawa kegembiraan kepada pesakit yang menjalani rawatan hemodialisis apabila mengunjungi Pusat Dialisis Yayasan Veteran ATM (YVATM) di Seri Kembangan, Selangor, baru-baru ini. 

"Ini isyarat tahunan bertujuan untuk memberi sokongan moral kepada pesakit yang menjalani rawatan hemodialisis di pusat-pusat kami" kata Ketua Pengarah JHEV, Mejar Jeneral Datuk Wira Mohd Noor Daud. 

Seramai 28 pesakit terdiri dari 19 veteran dan sembilan bukan veteran telah diberikan sumbangan RM300 dan RM150 masing-masing, serta hadiah. 

"Walaupun ia tidak banyak, kami akan terus menyumbang setiap tahun," kata Mohd Noor.

Pusat rawatan juga mengalu-alukan kakitangan awam daripada badan-badan kerajaan yang lain seperti Jabatan Perkhidmatan Awam, Jabatan Pengangkutan Jalan dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan di sini.

 

 

YVATM kini mengendalikan dua pusat hemodialisis - di Seri Kembangan dan Batu Caves. Bilangan pesakit di pusat-pusat ini adalah 28 orang di Seri Kembangan dan 17 orang di Batu Caves.

Pusat itu mematuhi piawaian yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan dan dilengkapi dengan mesin dialisis moden sebagai tambahan kepada perkhidmatan ulang-alik, makanan percuma, kakitangan yang berpengalaman dan waktu rawatan fleksibel untuk pesakit. 

Kos rawatan ditanggung oleh jabatan masing-masing di seluruh negara. 

YVATM merancang untuk membuka sebuah lagi pusat rawatan iaitu yang ketiga di Pekan Sungai Besi pada masa akan datang.